Mediálna výchova

12.01.2021 09:00

 

V prípade tohto preventívneho programu možno bez váhania konštatovať, že sa jedná o jeden z najobľúbenejších. Najmä mladšie deti s nadšením vítajú možnosť sa namiesto matiky či slovenčiny s dospelákmi rozprávať „o mobiloch, tabletoch a internete“, ktorí sú vo väčšine prípadov ich najlepšími kamarátmi a robia im spoločnosť v každodennom voľnom čase. Ani starším žiakom a študentom nie je daná téma cudzia, svojím životom poctivo napĺňajú heslo „kto nie je aktívny na sociálnych sieťach, akoby ani nežil“.

Poznáme to aj my, dospelí... Asi ťažko by sme si už vedeli predstaviť život bez pripojenia na internet. Komunikácia prostredníctvom e-mailu či skypu, sledovanie správ z celého sveta, sociálne siete, online nakupovanie... a od vašich detí vieme, že po práci občas dobre padne aj nejaká tá online hra :) . Virtuálny svet oplýva nespornými benefitmi - poskytuje možnosti osobného rozvoja, vzdelávania, kontakt so vzdialenými ľuďmi, ale tiež nekonečné možnosti zábavy a odreagovania sa – stačí si slobodne vybrať. Spolu s tým však ide ruka v ruke aj zodpovednosť, ktorú si však deti len zriedka uvedomujú, a ktorú sa snažíme prostredníctvom uvedeného preventívneho programu podporiť.

Preventívny program Mediálna výchova si teda kladie za cieľ sprostredkovať žiakom reálnejší pohľad na svet virtuálnej reality; inšpirovať ich k citlivejšiemu vnímaniu možných rizík a zodpovednejším reakciám na ne. Zároveň program preventívne pôsobí v oblasti sociálno-patologických javov (kyberšikana, závislosti, obchodovanie s ľuďmi či pornografia). Tušili ste, že už aj s týmito náročnými témami majú vaše ratolesti skúsenosti? A dokonca nezriedka už aj menší „prvostupniari“?

(Nielen) preto je výsostne dôležité tráviť s deťmi čas, viesť ich k uvedomelému využívaniu informačných technológií, upozorňovať na riziká, no predovšetkým - ísť príkladom. Deti totiž trvale absorbujú len malé percento z toho, čo im rozprávame, ale naše dospelácke činy už od malička vnímajú a kopírujú takmer stopercentne – vrátane času, ktorý my sami trávime pri počítači či mobile.

A čo obsah sledovaného? Tušíte, o čo sa vaše deti na webe najviac zaujímajú, aké stránky navštevujú či s kým virtuálne komunikujú? Od detí zvyčajne dostávame odpoveď, že rodičia sa o ich online aktivity zaujímajú len zriedka. Niekedy si svoje súkromie strážia deti samotné – do priamej komunikácie s dospelými na túto tému sa im veľmi nechce, väčšinou sa však o svoje skúsenosti delia ochotne – aj vďaka technikám, ktoré za týmto účelom pri práci s vašimi deťmi používame. U menších detí boduje napríklad aktivita s názvom Piktogramy – ich úlohou je symbolicky, kresbou znázorniť veci nevyhnutné pre ich život – to, čo majú najradšej vrátane aktivít vypĺňajúcich ich voľný čas. Nie je prekvapením, že v takmer každej kresbičke sa objavuje mobil či tablet, čo je ideálnym odrazovým mostíkom pre hlbšie otvorenie danej témy.

U starších detí a študentov sa veľkej obľube tešia pútavo spracované videá z im dôverne známeho prostredia preferovaných webstránok – predovšetkým youtube a sociálne siete. K dospievaniu prirodzene patrí potreba „nájsť samého seba“, potvrdiť si vlastný sebaobraz a svoju pozíciu v skupine – vrátane tendencie porovnávať sa. Bohužiaľ, najmä dievčatá sa často porovnávajú s tými najmenej vhodnými – so slávnymi speváčkami, herečkami, youtuberkami, influencerkami atď., ktoré denne zásobujú sociálne siete desiatkami postov z naoko dokonalého života. Jedná sa o fenomén zvaný „Insta lie“, v preklade Instagramová lož, pretože to, čo nám je ponúkané ako zaručená pravda, má väčšinou s realitou len pramálo spoločné. Tínedžeri však majú tendenciu zverejnené obsahy nekriticky preberať ako fakt, lebo sú zhmotnením ich sna o dokonalom živote – čím sa dostávame k prameňu veľkého percenta depresívnych a úzkostných porúch súčasnosti. Lebo veď – „keď rovnako stará baba ako ja žije život bez starostí, vyzerá úžasne, má dokonalý make-up, vlastný dom, auto, super priateľov a dennú účasť na párty, tak ja zaručene robím niečo zle a môj život je nanič“. Áno, bohužiaľ, aj takéto veci sa častokrát vašim ratolestiam preháňajú hlavou... A preto si v rámci spoločného času približujeme „Insta život“ z tej opačnej, neprikrášlenej stránky.

S dopadom sociálnych sietí na psychický vývin mladých ľudí, ale i s mnohými ďalšími negatívnymi fenoménmi súvisiacimi (nielen) so svetom virtuálnej reality má bohaté skúsenosti aj internetová poradňa IPčko, ktorú by sme Vám a Vašim deťom dali touto cestou radi do pozornosti. Jedná sa o bezplatnú, anonymnú, nonstop internetovú linku dôvery založenú za účelom poskytnutia pomoci mladým ľuďom, ktorí sa ocitli na križovatke a sami nevedia, ako ďalej. Pre viac informácií kliknite na www.ipcko.sk

K dispozícii sú Vám, samozrejme, aj odborníci z našej poradne, neváhajte nás v prípade potreby kontaktovať!