Dobrodružná cesta do Krajiny zdravia

15.05.2020 08:28

 

Tento preventívny program prináša tému látkových závislostí našim najmenším. Možno by sa zdalo, že je priskoro hovoriť s predškolákmi a najmladšími školákmi o drogách, že tieto témy ich počkajú až do vyšších ročníkov, že predsa o tom nemôžu nič vedieť. Ale nedajte sa pomýliť. Hovorí sa, že prvým „dílerom“ v živote človeka je rodič. Väčšinou sa úplne prvýkrát dieťa stretáva s alkoholom a cigaretami (považované za legálne a spoločensky tolerované drogy) vo svojom blízkom okolí. A že je táto téma často bezodnou studnicou rodinných príhod, ktoré deti dychtivo rozprávajú... tak tomu verte. A keď sa ich spýtate, aký alkohol vlastne poznajú, tak poľahky „slivovička, borovička“ lietajú vzduchom. Poznajú druhy piva (alko, nealko), druhy vín (červené, biele), druhy „farebných“ aj „bielych“ alkoholov, elektronické aj bežné cigarety... A viete, ako ich to hnevá?! Pre väčšinu z nich je frustrujúca tá bezmocnosť, kedy rodičom hovoria, že ich fajčenie sa im nepáči, že to smrdí a že sa boja o ich zdravie a často aj o život. Dobre už vedia, že fajčenie spôsobuje rakovinu, poznajú obrázky z cigaretových krabičiek. A preto s nimi o tom hovoríme.

 

Odborne to voláme „primárna prevencia u intaktnej populácie“. V preklade to znamená, že sa o návykovom správaní a jeho dôsledkoch rozprávame s deťmi, ktoré ho zatiaľ nepoznajú z vlastnej skúsenosti, ale iba sprostredkovane. Používame pri tom príbehy, kreslenie a hry. Rozprávkami ich sprevádzajú hlavní hrdinovia Ola a Max, ktorí svojou čarovnou vzducholoďou cestujú do krajiny, kde vládnu „Cigaretoví banditi“ alebo zlá bosorka „Alkoholína“. Napäto počúvajú, príbehy zbožňujú. Ozaj, čítate im chvíľu každý deň? Odporúčam pre budovanie vzťahu, rozvoj fantázie a predstavivosti... Ale to som odbočila, naspäť k téme. No a potom spoločne vymýšľame, čo je lepšie robiť namiesto fajčenia a zase v ďalšom stretnutí debatujeme, aké zdravšie pitie než alkohol poznajú. Deti vždy dostanú maľovanku s hlavnými hrdinami príbehu a do nej dokresľujú svoje nápady. Motivujeme ich tým, aby vytvorili návod pre dospelákov a potom im ho doma odovzdali. Našim zámerom je otvoriť takúto diskusiu v rodine. Rozprávať sa o tom, vypočuť si deti, brať ich vážne. Zaslúžia si to. A vám sa to neskoršie vráti v podobe otvoreného a rešpektujúceho vzťahu, ktorý si tak spolu vytvoríte.

Čiže vlastne necháme deti vyrozprávať sa. Občas sú to historky vtipné, občas smutné, občas cítiť bezmocnosť. Je dôležité počúvať ale rovnako dôležité je ponúknuť alternatívu a nádej do budúcnosti. Učíme ich, že z každej situácie je východisko. Ako to robiť inak- lepšie, čo môžu každý deň urobiť pre svoje zdravie, ako žiť svoj život, aby bol čo najdlhší a najkvalitnejší. Bez chorôb, ťažkostí a bolestí. A týmto vás, rodičov prosíme o spoluprácu. Pokračujte prosím v našej snahe. Je to hlavne na vás. Ako povedal známy český detský psychológ Zdeněk Matějček- stačí pekne žiť a deti sa už pridajú.

A varovanie na záver. Nikdy deti nepodnecujeme k deštruktívnemu správaniu. Zo spätnej väzby však už vieme, že občas nejaké cigarety skončia postrihané v koši. Nehnevajte sa za to na nich. Robia to z lásky k vám :)