UČITEĽOM: Aktivity - adaptačné obdobie

16.04.2021 07:49

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR odporúča školám, aby pred avizovaným návratom žiakov do škôl vytvorili plán adaptačného a poadaptačného obdobia do konca školského roku. Adaptačným procesom by mala prejsť každá trieda po návrate do školy, a to v dĺžke dvoch až troch týždňov. Avšak aj po tomto adaptačnom období je potrebné, aby boli adaptačné prvky realizované až do ukončenia školského roka. Vyplýva to z metodického usmernenia pre pedagogickú oblasť s názvom Návrat žiakov do škôl, zverejneného na webovej stránke MŠVVaŠ SR.

„Cieľom adaptačného obdobia je poskytnúť žiakom a pedagógom podmienky na postupný návrat k bežnému prezenčnému vyučovaniu, minimalizovať stresové situácie a vytvoriť bezpečné prostredie.

Počas prvého adaptačného týždňa sa má upraviť školský rozvrh a zaradiť doň priestor na aktivity vedúce k posilňovaniu vzťahov, komunikácii a spolupráci.“ (zdroj: metod. usmernenie Návrat žiakov do škôl)

 

Za týmto účelom sme pre vás pripravili súbor aktivít - ako pomôcku na adaptačné obdobie žiakov druhého stupňa alebo aj stredoškolákov. Veríme, že Vám pomôžu lepšie preklenúť obdobie prvých pár týždňov tak, aby ste sa vy aj vaši žiaci cítili príjemne a aby ste mohli ďalej pokračovať vo výchovno-vzdelávacom procese. A taktiež, že vám naše aktivity prinesú novú hĺbku vzťahov medzi vami a vašimi zverencami, čo môže byť veľkou výhodou pri osvojovaní si nových vedomostí a motivácie k práci, ako aj pri budovaní vzájomnej dôvery a akceptácie. Tie možno niektorým deťom v posledných mesiacoch veľmi chýbali.

 

Držíme vám palce, želáme veľa zdravia a síl, nech ten záver školského roka zvládnete čo najlepšie.

 

V prípade potreby sa na nás môžete kedykoľvek obrátiť.

 

Návrat detí do škôl.rar (1980478)

 

Prikladáme tiež odkaz na metodický materiál Ako podporiť návrat žiakov do škôl (ŠPÚ):

https://ucimenadialku.sk/navrat-do-skol/navrat-do-skol-2021/Ako%20podporiť%20návrat%20žiakov%20do%20škôl_ŠPÚ%20a%20VÚDPaP.pdf