Naša práca v teréne

13.02.2015 08:23

V školskom roku 2014/15 odborní pracovníci oddelenia prevencie navštevujú materské, základné a stredné  školy v senickom okrese podľa aktuálnych požiadaviek jednotlivých zariadení. V materských školách sa teší obľube program Dobrodružná cesta do krajiny zdravia. Detičky sa rady vydávajú na napínavé výlety s Maxom a Olou do Krajiny Fajčiarov a do krajiny, kde vládne zlá Alkoholína. Nakoniec však, ako v správnej rozprávke všetko dobre dopadne a obe začarované krajiny sa pomocou detí zmenia na Krajiny Zdravia. A odmena v podobe diplomu zaručene poteší každého „stredňáka“. V škôlke sa s deťmi stretávame 3 krát vždy 1 hodinu.

Témy programov pre žiakov ZŠ sú rôzneho zamerania. So žiakmi 1. stupňa riešime najmä problematiku zdravého životného štýlu a s ňou spojenú prevenciu látkových závislostí (tabak, alkohol), otázky triednej klímy a jej zlepšenia, či výchovu k mediálnej gramotnosti (sociálne siete, televízne vysielanie, mobilné telefóny). Pre žiakov 2. stupňa sú aktuálne vzťahové témy (partnerské, rodinné vzťahy) či problematika dospievania. Najčastejšie sa s deťmi stretávame 2 krát 2 vyučovacie hodiny alebo v jednom 3-hodinovom bloku. Triedu delíme na dve polovice, s každou pracuje jeden lektor v samostatnej miestnosti. Všetky naše aktivity majú interaktívnu formu a využívajú silu skupinovej dynamiky. Ponúkame deťom rôzne cvičenia na danú tému, diskutujeme, kreslíme, hráme sa. Sedíme v kruhu, každý z členov skupiny má priestor na sebavyjadrenie. Nechýba porozumenie, pochvala, akceptácia, čo tak veľmi deťom v dnešnej dobe chýba. Z každého sedenia je potom vyhotovená krátka správa, ktorá stručne popisuje dianie na hodine. V prípade, že našich odborných pracovníkov požiada škola o náhľad na konkrétny problém, ktorý sa v triede vyskytol, správa je podrobnejšia (napríklad výsledky sociometrickej diagnostiky, ku ktorej potrebujeme súhlas rodiča) a nasleduje konzultácia s učiteľom či riaditeľom o našom pohľade na vec a o možnostiach jej riešenia.

Na stredných školách sa naša práca sústreďuje najmä na tieto oblasti. U prvákov je to program zameraný na spoznávanie sa, keďže prišli do nového prostredia s novými spolužiakmi, pedagógmi i pravidlami. Vo vyšších ročníkoch diskutujeme na tému Drogy, Kulty a sekty. Študentom tiež poskytujeme kariérové poradenstvo (voľba VŠ, voľba povolania), či už v skupinovej forme priamo v škole, alebo individuálne v našom centre.